Na wódce i likierach
Ali Baba
Zmieszać w szeikerze lub zamkniętym naczyniu z 2-3 kostkami lodu dwa kieliszki żytniej wódki (lub wyborowej) z 4 kieliszkami wermutu i połową kieliszka likieru imbirowego oraz łyżeczkę soku z cytryny.
Przecedzić od lodu i wlać do kieliszków koktajlowych.
Alter Dinner
25 ml prunelki lub likieru śliwkowego (śliwowicy) 25 ml wiśniówki, sok z połowy cytryny zmieszać z 3-4 kostkami lodu w szeikerze.
Odcedzić od lodu i udekorować kieliszek plasterkiem cytryny.
Bachus
Dwa kieliszki wiśniówki lub nalewki wiśniowej zmieszać z 3 kieliszkami wermutu i 3 kostkami lodu.
Odcedzić i podawać z kawałkiem moreli lub brzoskwini.
Barbakan
W szeikerze zmieszać 40 ml wódki, 20 ml krupniku (wódki na miodzie), 20 ml soku owocowego z 3 kostkami lodu.
Odcedzić, podawać ze słomką.
Black Russian
Zmieszać w dużej szklance 50 ml czystej wódki z 50 ml likieru kawowego. Przelać do kieliszka udekorowanego plasterkiem z cytryny lub skórką cytrynową.
Blond Syrenka
Do dużej szklanki wlać kieliszek śmietany, kieliszek wiśniówki i kieliszek likieru kawowego silnie mieszając. Oziębić w lodówce. Podawać z wiśnią.
Dolores
Kieliszek 25 ml czystej wódki, 25 ml wiśniaku, 25 ml wytrawnego wermutu zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić od lodu. Podawać z plasterkiem cytryny.
Gośka
Likier miodowy drambuie lub krupnik (wódkę na miodzie) 25 ml zmieszać z 50 ml soku pomarańczowego, 3 kostkami lodu, łyżeczką campari lub wódki żołądkowej gorzkiej.
Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku koktajlowym ozdobionym cukrem (crusta) wraz z kawałkiem pomarańczy na szpadce.
Kangur
50 ml czystej wódki, 25 ml słodkiego wermutu (może być biały lub czerwony), łyżeczkę orzechówki lub angielskiej gorzkiej wódki zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku udekorowanym plasterkiem cytryny.
Klubowy
W dużej szklance zmieszać 50 ml Soplicy, 25 ml soku z czarnej porzeczki z lodem.
Odcedzić. Podawać w kieliszku koktajlowym ze słomką i skórką cytryny.
Kozacki
Zmieszać z lodem 50 ml czystej wódki (najlepiej rosyjskiej) z 25 ml portweinu.
Krwawa Mery (Bloody Mary)
"Pięćdziesiątkę" czystej wódki zmieszać z lodem w szeikerze ze 100 ml soku pomidorowego, 15 ml soku cytrynowego dodając 5 kropli sosu warcesterskire lub maggi, szczyptę soli i pieprzu.
Odcedzić. Podawać w wysokiej szklance ze słomką i mieszadełkiem.
Liberty
40 ml czystej wódki, 20 ml rumu, łyżeczkę soku cytrynowego zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić i podać z plasterkiem cytryny.
Londyńska mgła
Zmieszać z lodem 40 ml likieru miętowego z 40 ml anyżówki oraz łyżką angastury lub gorzkiej wódki. Odcedzić.
Marek
W szeikerze zmieszać z lodem 20 ml ajerkoniaku, 20 ml likieru bananowego z 40 ml soku pomarańczowego.
Odcedzić. Podawać w kieliszku z wiśnią na szpadce.
Można też wlać do dużej szklanki i uzupełnić oranżadą.
Marta
Silnie zmieszać z lodem 20 ml likieru miętowego, 20 ml śmietanki lub mleka skondensowanego, 20 ml soku ananasowego. Odcedzić.
Podawać z wiśnią lub kawałkiem ananasa w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta).
Polarny
Kieliszek czystej wódki (40 ml) zmieszać w szeikerze z 20 ml likieru miętowego.
Podawać z kostkami lodu i połową plasterka cytryny w udekorowanym cukrem (crusta) kieliszku.
Róża Warszawy
"Pięćdziesiątka" czystej wódki, 25 ml wiśniówki, 15 ml curacao-orange lub cointreau, łyżeczkę nalewki ziołowej zmieszać w szeikerze z lodem.
Odcedzić podawać w kieliszku z wiśnią.
Screwdriwer
"Pięćdziesiątkę" czystej wódki zmieszać w dużej szklance z lodem i 100 ml soku pomarańczowego. Odcedzić od lodu, wlać do wysokiej szklanki.
Dodać 2-4 kostki lodu i udekorować plasterkiem pomarańczy.
Tempter
Kieliszek (25ml) likieru brzoskwiniowego zmieszać z takim samym kieliszkiem portweinu z lodem.
Odcedzić. Podawać z kawałkiem brzoskwini.
Warszawski
40 ml Soplicy zmieszać z lodem w dużej szklance wraz z 40 ml soku pomarańczowego.
Odcedzić i podawać z wiśnią.
Wiedeński
Zmieszać w szeikerze z lodem 20 ml wermutu, 20 ml curacao, 10 ml wiśniówki i 20 ml śmietany.
Odcedzić. Podawać w kieliszku koktajlowym z 2 słomkami.
Wołżański
25 ml czystej wódki, 25 ml wiśniówki, 25 ml portweinu zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić od lodu. Podawać z plasterkiem zielonego ogórka (ze skórką) na szpadce.
Wódka crusta
Przyrządzić w szeikerze z lodem kieliszek wódki (40 ml), 20 ml wiśniówki z łyżką nalewki ziołowej i łyżką soku cytrynowego.
Odcedzić.
Podawać w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta), skórką cytrynową, kostką lodu i 2 wiśniami na szpadce.
Zagłoba
"Pięćdziesiątkę" krupniku lub wódki na miodzie zmieszać w szklance z lodem, dodać 20 ml jarzębiaku i 50 ml soku z czarnej porzeczki.
Odcedzić od lodu.
Podawać w szklance z nowymi 2 kostkami lodu wraz ze słomką.
Zmieszać w szeikerze lub zamkniętym naczyniu z 2-3 kostkami lodu dwa kieliszki żytniej wódki (lub wyborowej) z 4 kieliszkami wermutu i połową kieliszka likieru imbirowego oraz łyżeczkę soku z cytryny.
Przecedzić od lodu i wlać do kieliszków koktajlowych.
Alter Dinner
25 ml prunelki lub likieru śliwkowego (śliwowicy) 25 ml wiśniówki, sok z połowy cytryny zmieszać z 3-4 kostkami lodu w szeikerze.
Odcedzić od lodu i udekorować kieliszek plasterkiem cytryny.
Bachus
Dwa kieliszki wiśniówki lub nalewki wiśniowej zmieszać z 3 kieliszkami wermutu i 3 kostkami lodu.
Odcedzić i podawać z kawałkiem moreli lub brzoskwini.
Barbakan
W szeikerze zmieszać 40 ml wódki, 20 ml krupniku (wódki na miodzie), 20 ml soku owocowego z 3 kostkami lodu.
Odcedzić, podawać ze słomką.
Black Russian
Zmieszać w dużej szklance 50 ml czystej wódki z 50 ml likieru kawowego. Przelać do kieliszka udekorowanego plasterkiem z cytryny lub skórką cytrynową.
Blond Syrenka
Do dużej szklanki wlać kieliszek śmietany, kieliszek wiśniówki i kieliszek likieru kawowego silnie mieszając. Oziębić w lodówce. Podawać z wiśnią.
Dolores
Kieliszek 25 ml czystej wódki, 25 ml wiśniaku, 25 ml wytrawnego wermutu zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić od lodu. Podawać z plasterkiem cytryny.
Gośka
Likier miodowy drambuie lub krupnik (wódkę na miodzie) 25 ml zmieszać z 50 ml soku pomarańczowego, 3 kostkami lodu, łyżeczką campari lub wódki żołądkowej gorzkiej.
Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku koktajlowym ozdobionym cukrem (crusta) wraz z kawałkiem pomarańczy na szpadce.
Kangur
50 ml czystej wódki, 25 ml słodkiego wermutu (może być biały lub czerwony), łyżeczkę orzechówki lub angielskiej gorzkiej wódki zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić od lodu. Podawać w kieliszku udekorowanym plasterkiem cytryny.
Klubowy
W dużej szklance zmieszać 50 ml Soplicy, 25 ml soku z czarnej porzeczki z lodem.
Odcedzić. Podawać w kieliszku koktajlowym ze słomką i skórką cytryny.
Kozacki
Zmieszać z lodem 50 ml czystej wódki (najlepiej rosyjskiej) z 25 ml portweinu.
Krwawa Mery (Bloody Mary)
"Pięćdziesiątkę" czystej wódki zmieszać z lodem w szeikerze ze 100 ml soku pomidorowego, 15 ml soku cytrynowego dodając 5 kropli sosu warcesterskire lub maggi, szczyptę soli i pieprzu.
Odcedzić. Podawać w wysokiej szklance ze słomką i mieszadełkiem.
Liberty
40 ml czystej wódki, 20 ml rumu, łyżeczkę soku cytrynowego zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić i podać z plasterkiem cytryny.
Londyńska mgła
Zmieszać z lodem 40 ml likieru miętowego z 40 ml anyżówki oraz łyżką angastury lub gorzkiej wódki. Odcedzić.
Marek
W szeikerze zmieszać z lodem 20 ml ajerkoniaku, 20 ml likieru bananowego z 40 ml soku pomarańczowego.
Odcedzić. Podawać w kieliszku z wiśnią na szpadce.
Można też wlać do dużej szklanki i uzupełnić oranżadą.
Marta
Silnie zmieszać z lodem 20 ml likieru miętowego, 20 ml śmietanki lub mleka skondensowanego, 20 ml soku ananasowego. Odcedzić.
Podawać z wiśnią lub kawałkiem ananasa w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta).
Polarny
Kieliszek czystej wódki (40 ml) zmieszać w szeikerze z 20 ml likieru miętowego.
Podawać z kostkami lodu i połową plasterka cytryny w udekorowanym cukrem (crusta) kieliszku.
Róża Warszawy
"Pięćdziesiątka" czystej wódki, 25 ml wiśniówki, 15 ml curacao-orange lub cointreau, łyżeczkę nalewki ziołowej zmieszać w szeikerze z lodem.
Odcedzić podawać w kieliszku z wiśnią.
Screwdriwer
"Pięćdziesiątkę" czystej wódki zmieszać w dużej szklance z lodem i 100 ml soku pomarańczowego. Odcedzić od lodu, wlać do wysokiej szklanki.
Dodać 2-4 kostki lodu i udekorować plasterkiem pomarańczy.
Tempter
Kieliszek (25ml) likieru brzoskwiniowego zmieszać z takim samym kieliszkiem portweinu z lodem.
Odcedzić. Podawać z kawałkiem brzoskwini.
Warszawski
40 ml Soplicy zmieszać z lodem w dużej szklance wraz z 40 ml soku pomarańczowego.
Odcedzić i podawać z wiśnią.
Wiedeński
Zmieszać w szeikerze z lodem 20 ml wermutu, 20 ml curacao, 10 ml wiśniówki i 20 ml śmietany.
Odcedzić. Podawać w kieliszku koktajlowym z 2 słomkami.
Wołżański
25 ml czystej wódki, 25 ml wiśniówki, 25 ml portweinu zmieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić od lodu. Podawać z plasterkiem zielonego ogórka (ze skórką) na szpadce.
Wódka crusta
Przyrządzić w szeikerze z lodem kieliszek wódki (40 ml), 20 ml wiśniówki z łyżką nalewki ziołowej i łyżką soku cytrynowego.
Odcedzić.
Podawać w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta), skórką cytrynową, kostką lodu i 2 wiśniami na szpadce.
Zagłoba
"Pięćdziesiątkę" krupniku lub wódki na miodzie zmieszać w szklance z lodem, dodać 20 ml jarzębiaku i 50 ml soku z czarnej porzeczki.
Odcedzić od lodu.
Podawać w szklance z nowymi 2 kostkami lodu wraz ze słomką.
Na koniaku, winiaku lub brandy
Aleksander
Zmieszać silnie w szeikerze kieliszek koniaku lub brandy, 25 ml likieru kawowego, 25 ml śmietany lub skondensowanego mleka z kostkami lodu.
Odcedzić. Piankę na kieliszku oprószyć szczyptą kakao.
Black Jack
Wystudzić 40 ml mocnego naparu kawy. Zmieszać bez lodu w dużej szklance z 20 ml wiśniówki i 20 ml koniaku.
W wysoki kieliszek do szampana wsypać drobno rozbity lód do połowy i na to nalać zmieszany napój.
Podawać z 2 słomkami.
Brandy crusta
W duże szklance zmieszać z lodem 75 ml brandy z łyżką nalewki ziołowej lub angustrą, dodać 2 łyżki wiśniówki lub maraschino.
Odcedzić od lodu.
Podawać z plastrem cytryny i 2 wiśniami w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta).
Chicago
50 ml koniaku z odrobiną likieru pomarańczowego lub curacao zmieszać w szeikerze z lodem dodając 4 krople angostury lub wódki żołądkowej gorzkiej.
Odcedzić. Wlać do wysokiej szklanki. Uzupełnić 100 ml szampana.
Podawać z 2 słomkami.
Cola-winiak
Do dużego kieliszka włożyć kostkę cukru, zalać kieliszkiem winiaku, położyć na to plasterek cytryny i dolać mocno oziębioną colę lub pepsi.
Gronowy
120 ml koniaku, 30 ml wermutu, 75 ml soku z winogron zmieszać z kostkami lodu.
Podawać w kieliszkach koktajlowych.
Kastylski
Kieliszek brandy lub koniaku, kieliszek białego wina stołowego zmieszać z kostkami lodu.
Odcedzić.
Koreański
Kieliszek koniaku, kieliszek likieru ananasowego zmieszać z lodem dodając łyżeczkę soku grapefruitowego.
Odcedzić od lodu. Podawać z kawałkiem ananasa.
Kubański
W szeikerze zmieszać z lodem 20 ml brandy, 20 ml rumu, 20 ml likieru brzoskwiniowego (apricot) z 20 ml soku z cytryny. Odcedzić od lodu. Podawać ze słomką.
Mazagran
Zaparzyć mocną kawę, posłodzić, i ostudzić. Ponalewać do szklanek z kostkami lodu na spodzie. Do każdej szklanki wlać łyżkę stołową koniaku. Pić przez słomkę.
Miodowy
Kieliszek koniaku, kieliszek czystej wódki zmieszać z lodem dodając łyżeczkę płynnego miodu.
Odcedzić. Podawać z plasterkiem cytryny.
Piękność Ameryki
Zmieszać w szeikerze z lodem 20 ml koniaku, 20 ml wytrawnego wermutu, 20 ml soku pomarańczowego, 20 ml soku malinowego z kroplą likieru miętowego.
Odcedzić. Podawać ze słomką z wiśnią na spodzie kieliszka koktajlowego.
Red Top
Zmieszać z lodem w szeikerze 50 ml koniaku lub winiaku z 50 ml soku z czarnej porzeczki.
Odcedzić od lodu.
Podawać w dużym kielichu dolewając 100 ml szampana.
Złośliwiec
Kieliszek (25 ml) koniaku, tyle samo wytrawnego wermutu i likieru miętowego wymieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić. Podawać w udekorowanym paskiem czerwonej papryki kieliszku koktajlowym.
Zmieszać silnie w szeikerze kieliszek koniaku lub brandy, 25 ml likieru kawowego, 25 ml śmietany lub skondensowanego mleka z kostkami lodu.
Odcedzić. Piankę na kieliszku oprószyć szczyptą kakao.
Black Jack
Wystudzić 40 ml mocnego naparu kawy. Zmieszać bez lodu w dużej szklance z 20 ml wiśniówki i 20 ml koniaku.
W wysoki kieliszek do szampana wsypać drobno rozbity lód do połowy i na to nalać zmieszany napój.
Podawać z 2 słomkami.
Brandy crusta
W duże szklance zmieszać z lodem 75 ml brandy z łyżką nalewki ziołowej lub angustrą, dodać 2 łyżki wiśniówki lub maraschino.
Odcedzić od lodu.
Podawać z plastrem cytryny i 2 wiśniami w kieliszku udekorowanym cukrem (crusta).
Chicago
50 ml koniaku z odrobiną likieru pomarańczowego lub curacao zmieszać w szeikerze z lodem dodając 4 krople angostury lub wódki żołądkowej gorzkiej.
Odcedzić. Wlać do wysokiej szklanki. Uzupełnić 100 ml szampana.
Podawać z 2 słomkami.
Cola-winiak
Do dużego kieliszka włożyć kostkę cukru, zalać kieliszkiem winiaku, położyć na to plasterek cytryny i dolać mocno oziębioną colę lub pepsi.
Gronowy
120 ml koniaku, 30 ml wermutu, 75 ml soku z winogron zmieszać z kostkami lodu.
Podawać w kieliszkach koktajlowych.
Kastylski
Kieliszek brandy lub koniaku, kieliszek białego wina stołowego zmieszać z kostkami lodu.
Odcedzić.
Koreański
Kieliszek koniaku, kieliszek likieru ananasowego zmieszać z lodem dodając łyżeczkę soku grapefruitowego.
Odcedzić od lodu. Podawać z kawałkiem ananasa.
Kubański
W szeikerze zmieszać z lodem 20 ml brandy, 20 ml rumu, 20 ml likieru brzoskwiniowego (apricot) z 20 ml soku z cytryny. Odcedzić od lodu. Podawać ze słomką.
Mazagran
Zaparzyć mocną kawę, posłodzić, i ostudzić. Ponalewać do szklanek z kostkami lodu na spodzie. Do każdej szklanki wlać łyżkę stołową koniaku. Pić przez słomkę.
Miodowy
Kieliszek koniaku, kieliszek czystej wódki zmieszać z lodem dodając łyżeczkę płynnego miodu.
Odcedzić. Podawać z plasterkiem cytryny.
Piękność Ameryki
Zmieszać w szeikerze z lodem 20 ml koniaku, 20 ml wytrawnego wermutu, 20 ml soku pomarańczowego, 20 ml soku malinowego z kroplą likieru miętowego.
Odcedzić. Podawać ze słomką z wiśnią na spodzie kieliszka koktajlowego.
Red Top
Zmieszać z lodem w szeikerze 50 ml koniaku lub winiaku z 50 ml soku z czarnej porzeczki.
Odcedzić od lodu.
Podawać w dużym kielichu dolewając 100 ml szampana.
Złośliwiec
Kieliszek (25 ml) koniaku, tyle samo wytrawnego wermutu i likieru miętowego wymieszać z lodem w szeikerze.
Odcedzić. Podawać w udekorowanym paskiem czerwonej papryki kieliszku koktajlowym.
Na rumie
Daiquiri
40 ml rumu, 40 ml soku pomarańczowego, łyżkę wiśniówki lub maraschino zmieszać w szeikerze z lodem.
Odcedzić. Podawać z wiśnią, najlepiej z maraską.
Danusia
W szeikerze zmieszać 20 ml rumu, 20 ml wiśniówki, 40 ml soku pomarańczowego z lodem.
Odcedzić od lodu i podawać z plasterkiem pomarańczy.
Dygnitarz
Zmieszać z lodem kieliszek rumu oraz kieliszek czystej wódki i łyżkę soku pomarańczowego.
Odcedzić. Podawać z kostką cukru w kieliszku.
Nevada
25 ml rumu, 25 ml soku grapefruitowego i 25 ml soku cytrynowego schłodzić z lodem w szeikerze.
Odcedzić i wlać do kieliszka koktajlowego.
Rumowy zwykły
40 ml rumu, 20 ml czerwonego lub białego wermutu, 20 ml soku pomarańczowego zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić i w kieliszku posypać szczyptą cynamonu.
40 ml rumu, 40 ml soku pomarańczowego, łyżkę wiśniówki lub maraschino zmieszać w szeikerze z lodem.
Odcedzić. Podawać z wiśnią, najlepiej z maraską.
Danusia
W szeikerze zmieszać 20 ml rumu, 20 ml wiśniówki, 40 ml soku pomarańczowego z lodem.
Odcedzić od lodu i podawać z plasterkiem pomarańczy.
Dygnitarz
Zmieszać z lodem kieliszek rumu oraz kieliszek czystej wódki i łyżkę soku pomarańczowego.
Odcedzić. Podawać z kostką cukru w kieliszku.
Nevada
25 ml rumu, 25 ml soku grapefruitowego i 25 ml soku cytrynowego schłodzić z lodem w szeikerze.
Odcedzić i wlać do kieliszka koktajlowego.
Rumowy zwykły
40 ml rumu, 20 ml czerwonego lub białego wermutu, 20 ml soku pomarańczowego zmieszać z lodem w szeikerze. Odcedzić i w kieliszku posypać szczyptą cynamonu.
Na whisky
Kowbojski
"Pięćdziesiątkę" whisky zmieszać w szeikerze z lodem i 25 ml śmietany.
Odcedzić od lodu. Podawać ze słomką.
Los Angeles
Zmieszać silnie z lodem w szeikerze 40 ml whisky, 20 ml soku cytrynowego, łyżeczkę wermutu słodkiego i jedno całe jajko.
Odcedzić i podawać w kieliszku koktajlowym.
Manhattan
50 ml whisky, 25 ml słodkiego wermutu, łyżeczkę nalewki ziołowej wlać do szklanki z lodem.
Odcedzić i podawać ze słomką oraz wiśnią na szpadce.
Manhattan Dry
Tak jak zwykły Manhattan, tylko wermut powinien być wytrawny.
Margaritka
W szeikerze z lodem zmieszać 20 ml whisky, 25 ml cointreau lub curacao-orange i 25 ml soku pomarańczowego.
Odcedzić i podawać z plasterkiem pomarańczy.
Mexico crusta
W szeikerze zmieszać 20 ml tequili lub whisky, 25 ml wytrawnego wermutu, 20 ml soku cytrynowego. Dodać łyżkę nalewki ziołowej lub gorzkiej wódki, 2 łyżki wiśniówki lub maraschino. Odcedzić. Podawać w kieliszku ozdobionym cukrem (crusta) z kawałkiem cytryny i 2 wiśniami.
New York
Zmieszać w szeikerze z lodem 50 ml whisky, 20 ml soku cytrynowego, dwie łyżki soku malinowego lub z grenadiny. Odcedzić, włożyć do kieliszka kostkę cukru i kawałek skórki cytrynowej.
Old Fashioned
Kostkę lub pół kostki cukru zakropić gorzką wódką, dodać półtora kieliszka (35 ml) whisky, wody sodowej, dwie kostki lodu, wiśnię i pół plasterka cytryny. Podawać w mniejszej szklance.
"Pięćdziesiątkę" whisky zmieszać w szeikerze z lodem i 25 ml śmietany.
Odcedzić od lodu. Podawać ze słomką.
Los Angeles
Zmieszać silnie z lodem w szeikerze 40 ml whisky, 20 ml soku cytrynowego, łyżeczkę wermutu słodkiego i jedno całe jajko.
Odcedzić i podawać w kieliszku koktajlowym.
Manhattan
50 ml whisky, 25 ml słodkiego wermutu, łyżeczkę nalewki ziołowej wlać do szklanki z lodem.
Odcedzić i podawać ze słomką oraz wiśnią na szpadce.
Manhattan Dry
Tak jak zwykły Manhattan, tylko wermut powinien być wytrawny.
Margaritka
W szeikerze z lodem zmieszać 20 ml whisky, 25 ml cointreau lub curacao-orange i 25 ml soku pomarańczowego.
Odcedzić i podawać z plasterkiem pomarańczy.
Mexico crusta
W szeikerze zmieszać 20 ml tequili lub whisky, 25 ml wytrawnego wermutu, 20 ml soku cytrynowego. Dodać łyżkę nalewki ziołowej lub gorzkiej wódki, 2 łyżki wiśniówki lub maraschino. Odcedzić. Podawać w kieliszku ozdobionym cukrem (crusta) z kawałkiem cytryny i 2 wiśniami.
New York
Zmieszać w szeikerze z lodem 50 ml whisky, 20 ml soku cytrynowego, dwie łyżki soku malinowego lub z grenadiny. Odcedzić, włożyć do kieliszka kostkę cukru i kawałek skórki cytrynowej.
Old Fashioned
Kostkę lub pół kostki cukru zakropić gorzką wódką, dodać półtora kieliszka (35 ml) whisky, wody sodowej, dwie kostki lodu, wiśnię i pół plasterka cytryny. Podawać w mniejszej szklance.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń